Lymphatos biedt een therapeutisch kader voor patiënten met lymfe-oedeem na de diagnose kanker. In onze praktijk worden in het kader van oedemen volgende therapieën gegeven:
Daarnaast wordt aandacht gevestigd op het littekenweefsel en lymfestrengen en kan eventueel een behandeling opgestart worden. De zorg voor de arm en/of been wordt begeleid. Ook de nazorg wordt gestuurd vanuit Lymphatos. Hierbij denken we aan:
In nauw overleg met artsen, borstkliniek, sociaal assistenten, thuisverpleegkundigen en andere zorgverstrekkers/ zorgende familieleden helpen we te zorgen voor een geruststellende, opbouwende weg in het hele proces. Daarbij zijn Tips & Tricks, Do’s & Don’ts natuurlijk een welkome afwisseling.
Patiënten met primair lymfe-oedeem, secundair lymfe-oedeem en veneus oedeem kunnen met deze behandelingen eveneens geholpen worden.
Je adem is je leven. Soms hoeven we alleen maar mindful te ademen om verbonden te zijn met onszelf.
Tijdens deze behandeling, die bestaat uit een aantal sessies, gaan we ons bewust worden van het belang van adem en ademen. Ademen zorgt voor een zekere rust in je hoofd en je lichaam. Wanneer de rust zoek is, geven we onszelf te prooi aan allerlei kwalen en disharmonieën zoals: angst, hyperventilatie, burn-out, depressie, boosheid, verdriet,…
Door middel van bewustwording en inzichten komen we terug tot onszelf en kunnen we ervoor zorgen dat we controle hebben over wat we doen, hoe we zijn en hoe we alles beleven.
Jezelf zijn is thuiskomen in het leven.
Door stil te staan bij onszelf en stil te staan bij wat ons overkomt, kunnen we positieve energie ervaren om in je kracht te komen.
Stilte is een bron van kracht,
De parel van Wijsheid
En een sleutel tot jezelf.
Slaapproblemen?
De slaapcoach kan je helpen. Slaapcoaching is een totale aanpak van de slaapproblemen waarbij gewerkt wordt op 3 niveau’s:
Het doel van deze therapie is te groeien naar het herwinnen van innerlijke rust en vertrouwen.
Myofasciale therapie richt zich op het behandelen van dysfuncties in de spieren. Wanneer een spier niet goed meer functioneert kunnen er spanningspunten ontstaan, ook wel triggerpunten genoemd. Deze triggerpunten kunnen pijn geven op de plaats van de dysfunctie zelf of uitstralen naar een ander deel van het lichaam. Daarnaast kunnen ze ook aan de basis liggen van een bewegingsbeperking. Na het stellen van een juiste diagnose kunnen deze dysfuncties onder andere worden aangepakt door middel van dry needling. Dry needling is een techniek waarbij we met een dunne naald in de triggerpunten in de spier gaan prikken om zo de spanning in de spier te laten afnemen. Belangrijk is om deze methode toe te passen in combinatie met stretchtechnieken en oefentherapie om zo de optimale balans in de spieren te herstellen.
Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie waarbij wordt gezocht naar de onderliggende oorzaak van een klacht en het lichaam in het geheel wordt bekeken. Binnen de manuele therapie ligt de focus vooral op blokkades van de gewrichten, voornamelijk ter hoogte van de wervelkolom. Bewegingsbeperkingen kunnen weggewerkt worden, die ervoor zorgen dat de bewegingsmogelijkheden toenemen en de pijnklachten afnemen. Dit kan door middel van mobilisaties (zachte technieken) of manipulaties (het ‘kraken’ van de gewrichten). Daarnaast wordt advies gegeven zodat de klachten niet opnieuw optreden.
Bij de prenatale kinesitherapie (voor de bevalling) focust men vooral op de lichamelijke veranderingen die de zwangere vrouw zal ondergaan ten gevolge van de zwangerschap en bevalling. We helpen mama’s in spé verder in geval van bekken- of rugpijn, maar stomen ze ook klaar voor de bevalling met specifieke oefeningen en tips.
Dit doen we door:
De recuperatie zal vlotter verlopen na het volgen van perinatale kinesitherapie.
Bij de postnatale kinesitherapie (na de bevalling) focussen we ons vooral op de bekkenbodemspieren. Daarna kunnen we het lichaam verder optimaliseren door het aanleren van buik-, rug- en beenspieroefeningen. Kortom, je opnieuw klaarstomen voor een gezonde en actieve levensstijl.
Voor behandeling en individuele revalidatie van musculoskeletale aandoeningen van het lichaam kan je bij Lymphatos terecht. De individuele aanpak stelt de therapeut in staat een programma op maat te maken van de patiënt en ervoor te zorgen dat de revalidatie en genezing optimaal verlopen. Hierbij wordt zoveel mogelijk gewerkt aan de hand van de revalidatieprotocols die algemeen worden aangewend door de geneesheer- specialist. De gebruikte technieken en therapieën zijn evidence based en worden aangepast aan de mogelijkheden van de patiënt. De intensiteit en frequentie van de therapie gebeurt in overleg met de patiënt en de arts.
Onze VISIE
"De weg zelf is de bestemming. Wees in vrede, rust en harmonie met alles wat bestaat".
De stilte en rust van de omgeving vormen de bron & inspiratie voor onze therapieën. Omdat ons lichaam voor meer dan 65 % uit vocht bestaat, is het belangrijk dat de waterhuishouding in optimale conditie verkeert.
Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij het creëren van een optimale omgeving voor al deze processen van vervoer & uitwisselen van stoffen. Het is vooral de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol speelt.
Een verstoring van dit evenwicht door ziekte, ongeval of stress kan leiden tot een verstoorde waterhuishouding, een te veel aan vocht of een verminderde afvoer.
Door stimulatie van het parasympatische systeem en het dempen van het verhoogde stressniveau in het lichaam kan positief bijgedragen worden tot herstel of vermindering van de klachten. Hiervoor kunnen verscheidene technieken aangewend worden: van relaxatie, massage, pijndemping, begeleiding en oefeningen tot leefstijlcoaching.
De weg die elke persoon aflegt wordt individueel begeleid. De therapieën die hiervoor gebruikt worden zijn op maat van de persoon en zijn hulpvraag. De persoon staat steeds centraal.
Ons team steunt op volgend motto :
"Voor je lichaam zorgen is een investering. Je krijgt er iets voor terug dat onbetaalbaar is."
Aan dat proces willen wij als Lymphatos-therapeut/begeleider meewerken om het gezamenlijk vooropgestelde doel te bereiken.
Tijdens de behandeling is er steeds ruimte voor overleg, vragen of onduidelijkheden. Wij vormen als therapeut een schakel in het ganse traject dat een persoon met een hulpvraag zal afleggen.
Tot rust komen, positief naar jezelf kijken en kracht putten uit kleine dingen vormen de basis tot herstel.
WACHT NIET OP EEN GOEDE DAG
MAAK ER EEN.